"Hortobágy, dicső rónaság ... "

Hívunk, szeretettel várunk
a Gyalogtúrázók XII. Országos Találkozóján,
Debrecenben, 2005. május 13-16-án!

Hajdú-Bihar megye természeti képét az eltérő tájegységek találkozása teszi változatossá. Az érdeklődők a történelem ezernyi érdekességével, jellegzetes városokkal, hagyományőrzéssel, a természet megannyi szépségét rejtő kincsekkel ismerkedhetnek meg.

A megye meghatározó szerepet tölt be Magyarország keleti térségében. Székhelye Debrecen, az ország második legnagyobb városa. A cívisváros szellemisége - a Református Kollégium, majd a múlt században alapított egyetemek, főiskolák révén - évszázadokon át táplálta az Alföld, a Tiszántúl kultúráját, tudományos életét. A megyeszékhely napjainkban is a keleti országrész gazdasági, kereskedelmi, kulturális, tudományos és idegenforgalmi központja.

A Hajdúság kiemelkedő kincse, vonzereje az a gyógyvízkészlet, amire híres fürdők települtek.

A Hajdúháttól a Tiszáig terjedő hatalmas szikes puszta, a Hortobágy ma nemzeti park, a Világörökség része. Sajátos hangulatú, változatos élővilága messze földön ismertté tette. Kultúrájában is gazdag e vidék. Megőrizte hagyományait, népművészetét. Híres a fekete kerámia, a fehér hímzés, a szűrrátétes hímzés és a hortobágyi pásztorfaragás.

Méltó hírnevet szerzett a világban a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny, a Katonazenekari Fesztivál, és a Debreceni Virágkarnevál is.

Ebben az évben Gyalogtúrázók Országos Találkozóját a Magyar Természetbarát Szövetség megbízásából közösen rendezzük.

E rövid ismertetés után, kérem, jöjjenek el hozzánk, hogy Önök is meglátogathassák a híres debreceni Nagyerdőt, a botanikus kertet, az Erdőspusztákat, a tanösvényeket, templomromjainkat, a Zsuzsi Kisvasutat, turistaútjainkat stb! Töltsünk el együtt pár szép napot, amikor gyönyörködhetnek az Alföld szépségeiben, s a lehetőségekhez képest megismerhetik városunkat, megyénket! Kívánunk ehhez minden kedves turistatársunknak kellemes kikapcsolódást, jó túrázást, jó szórakozást, élményekben gazdag napokat!

Debrecen, 2004. november

Sass Lászlóné
a Hajdú-Bihar Megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetség elnöke


A HajdúTúra lapokat folyamatosan fejlesztjük.