Kuci-szoros (Erdélyi Szigethegység) Belényes / Beius / Északkelet
2008. július 5.

A debreceni és váradi természetbarátok a Kuci-szorosban jártak. A szurdok Biharrósa mellett van, az olvasónak semmit nem mond. Biharrósa a debrecenieknek csak egy beszélő név, a váradiaknak természetesen a Királyerdő egyik falva, egy kistájegység a hegység nyugati oldalán.

Hajnali negyed öt, még alszik Debrecen, csak a városi szövetség túrázói indulnak az ártándi határátkelőhöz. Néhány éve már megszokottá vált a korai indulás, a két nagyváros más időzónában éli életét.
Háromnegyed hét a Sebes-Körös hídjánál, együtt a harmincfős túracsoport két kisbusszal indul, a Belényes fölötti Delani fogadó parkolójába, ha a túracél Királyerdő, közösen itt reggelizünk.
Slieder Zoltán túravezető részletes ismertetőjéből megtudjuk mennyi szépség vár ma ránk.

A vázlatos térkép már a megvalósult túra utat mutatja a GPS alapján. A két busszal Ponita falucskába mentük, a falu végén már kezdődik a közel 3 km-es Kuci-völgy a patak neve is Kuci (Cucilor).

A bejáratnál háromnyelvű tábla - magyarul is - elmondja mi lesz látható. A völgy védett természeti érték, a barlangok, a ritka virágok, a sziklaszurdok. A Teleki-virág ritka növény, ezen a tájon honos. Útközben az előkerült lámpák segítségével megnéztük a Tehén-barlangot is.
A Kuci-patak a fehér és fekete patakok találkozásától kezdődik, mi a fekete patak völgyében haladtunk a Csur-barlangok feletti Runk (Runcuri) platóra. A fennsíkon turista és tájház kitűnő vendéglátókkal.
Ha kedve van a túrázóknak a barlangban felszerelést is kölcsönözve vezetést is vállalnak.

A platóról már csak szinte sétaút az Albioara-völgybe, tovább a sziklaszurdokon át Tarina faluig. Ez a karsztos völgy sziklafalak, bányabejáratok, barlangokkal tarkított. A Vacii-barlang bronzkori leleteket rejtett, az őslakosok számára lakóhelyül szolgált. Ez nem annyira kies mint a többi völgy, mert egy megyei út vezet észak felé, rekonstrukciója után régi hiányt pótolva biztos nagy forgalmat vonzz.
A túra inkább könnyű, átlagos túrázó számára egyszerűnek mondanám.
Buszainkat itt találtuk, Magyarremetén, Belényesen át indultunk haza, 20 km sétával lábainkban.
Gyertek a Királyerdőbe, nem bánjátok meg.

Kovács Kálmán

Egy kis gombaismeret:
Tintahalgomba Clathrus archeri (Berk.) Dring föld alatt kezd fejlődni, majd egy 2,5-4 cm-es boszorkánytojás bújik ki részben a talajból, a bázisban micéliumkötegekkel; éretten az exoperídium felszakad, 4-6 vörös, 5-7 cm-es polipszerű "kar" fejlődik ki, míg a burokban egy max. 2 cm-es "tönkrész" marad mindenféle erdők, erdőszélek bolygatott talaján, savanyú preferenciával. Ausztráliából vagy Új-Zélandról származik, kelet felé terjed étkezési értéke nincs. A kifejlett termőtest más fajokkal nem téveszthető össze, a boszorkánytojás viszont Phallus, Clathrus, Mutinus fajokéval igen.


A HBDTJSZ lapokat folyamatosan fejlesztjük.