Tudósítás a Jád völgyéből - 2010.

November 13-án a Jád völgyébe vezetett túránk a Debrecen-Nagyvárad-Csarnóháza-Jádremete útvonalon. A buszból való kiszállás után gyors lábbeli váltás, majd indultunk a Jád völgyén a Popráz-tető irányába. Útközben csodás rálátás nyílt a Dajka-völgyre és a távolban megjelent az Erdélyi-Szigethegység ékessége, a Bihar-hegység északi szomszédja, a Vigyázó-hegység vagy Kalota-havas. Kalota-hegységnek nevezte már Lázár diák, Bakócz Tamás esztergomi érsek titkára is, Magyarország egyik legrégibb, általa 1528-ban rajzolt térképén, és ezt az elnevezést használták az 1600-as és 1700-as évek térképei is. Itt található a Bihar-Vlegyásza (Vigyázó) hegyvonulat második legmagasabb pontja, az 1836 m-es Vigyázó-csúcs.
A Dajka-patak mentén a Nagy-havas tárult elénk és megkapó volt felülről a Lesi-tó látványa, majd lassan elértük célunkat, a Királyerdő legkeletibb részén található 973 m magas Dajka-sziklákat, melyek érdekessége, hogy alattuk medveodúk találhatók.
Visszaúton ismét elénk tárult a Vigyázó, persze egy másik oldalát mutatva nekünk, hiszen ezúttal is egy körutat tettünk meg. 150 éves ezüstfenyők között vezetett utunk, bár ezekből sokat már kivágtak. A Barátka-patak feletti gerincről ráláttunk a Tivadar-szorosra és a Réz-hegységre is a távolban. Kellemes időben mintegy 750 m szintet másztunk és 20 km-t tettünk meg.Szöveg: Tasi Tibor, képek: Dr. Tőkés Szilvia


A HajdúTúra lapokat folyamatosan fejlesztjük.