Erdőspusztai esték


A napi munka után mindenkinek jól esik egy kis kikapcsolódás. Van aki ezt a tv előtt tölti, s van aki máshogy képzeli el. A debreceni EÜSE a napi feszültségek levezetésére esti túrákat szervez, nem nagy távolságra, átlag 15 km-es sétákat Debrecen környékére. Kb. 4 órás program ez, aminek a varázsát csak az érti meg, aki már volt ilyenen.

Az őszi, téli hónapokban az egész túra sötétben zajlik. Zseblámpát is viszünk, bár ritkán kapcsoljuk be, hiszen a szemünk hozzászokik a fény hiányához - a Hold, a csillagok, valamint a száraz út is mutatja a helyes irányt. Az sem igaz, hogy a sötétben nincs semmi látnivaló, hiszen főleg telehold idején majdnem világos van, s táj ebben a megvilágításban földöntúlivá válik.


Az égen a nagy nyári háromszög

Mindehhez hozzájárul még az illatok sokasága is. A téli tiszta levegőt szinte harapni lehet. Tél végén az ún. "földszag" már jelzi, hamarosan jön a tavasz. Az őszi estéken az avar fanyar illatát szívhatjuk be. Egyébként is hangulatos a sötétben egymás mögött haladni, s csendes beszélgetéssel, nevetéssel tölteni az időt. Ilyenkor bensőségesebb a kapcsolat a túratársak között.

A táv közepe táján vacsora szünetet szoktunk tartani, ekkor leülünk és a zseblámpák fényénél elfogyasztjuk a magunkkal hozott vacsoránkat. Előkerülnek a "lapos tájolók" is, hogy ezáltal még jobban tudjuk az "'irányt" tartani.

A legutóbbi, október végi esti túrát az 1-es busz végállomásától indítottuk és a halápi vasútállomáson fejeztük be. Meglepően sokan, 18-an voltunk, köztük egy alig hat éves kislány is, akinek egész úton be nem állt a szája. Az ő helytállása bizonyította, hogy nem megterhelő egy ilyen túra. A Fancsikai-tavak mellett haladva még csillagkép ismertetőre is sor került.

A túra egyik sztorija: amikor a Bodzás-tározónál egy éneklő részeg emberrel találkoztunk. Hogy honnan jött és hová tartott azt nem tudtuk meg. A közelben még kocsma sem volt, csak elszórtan egy-egy tanya. Remélem azóta hazatalált.

Mindenkinek, aki szereti a mozgást, a rohanó életünk mellett csendre is szüksége van, ajánlom próbálja ki az esti túrákat! Nem fog csalódni! A EÜSE őszi-téli programjában biztosan talál magának kedvére valót.

2000. november 3.

Baranyi Judit


A HBDTJSZ lapok egyelőre még fejlesztés alatt állnak.