Túra a Gran Paradison


Kicsiny, de annál lelkesebb csapattal hárman vágtunk neki egy júliusi hajnalon nyári „teljesítménytúránk” egyik legnehezebb szakaszának. Első célunk az volt, hogy Debrecenből indulva, több, mint 1600 km-es autózás után még világosban megfelelő sátorhelyet keressünk a Gran Paradiso Nemzeti Parkban.

A hófödte csúcsokon szikrázó napsütés és a készülő vacsoránkra kíváncsi róka látványa azután hamar elfeledtette velünk az utak, táblák, alagutak képét. Ezentúl egy hétig csak a kemping szerény komfortja, a mászó- és a fotófelszerelés jelenti majd a civilizációt számunkra.

A Gran Paradiso Nemzeti Parkot 1922-ben alapították és 70 000 hektáros területén az alpesi flóra és fauna páratlan gazdagsága figyelhető meg. A tarka virágok és lepkék mellett gyakran kerül az utunkba a park jelképállata, a kőszáli kecske, de naponta találkozhatunk mormotával is.

A völgyek bebarangolása és az élővilággal történő ismerkedés után a harmadik túranapra terveztük a Gran Paradiso csúcs megmászását. Mivel útközben csak egyetlen, általában zsúfolásig megtelt menedékház található, meg sem kíséreltük az itteni alvást. Inkább a korai ébresztőt választottuk és sátorhelyünktől 1960 m-ről egy nap alatt mentünk fel a csúcsra, 4061 m-re és vissza.

Részlet Nándor fiam (13 éves) naplójából: „Lassan elértük a hóhatárt és 2 magyar csapattal is találkoztunk. Felcsatoltuk a hágóvasat és folytattuk utunkat az 50°-os hegyoldalon felfelé. 3,5 óra alatt sz…rá sültem és fáradtam, de csak felértem a csúcsra, ahogy Apa és Era is. Megettük a csúcscsokit, ami egy fehér csoki volt. Indultunk lefelé.

Este 9-kor értünk vissza a sátrunkhoz. Főzni senkinek sem volt kedve, maradt a babgulyás konzerv. Már az sem zavart, mikor a címkét elolvasva az összetevők között olyan finomságokat fedeztünk fel, mint például füstaroma.

Hogy a hátralévő napok se teljenek nagyon unalmasan két könnyebb túranap után átmentünk a Mont Blanc csoportba, ahol megmásztuk a francia Aig. du Midi-t (3842 m) az olasz oldalról, majd útban a tengerpart felé egy jó nagy kerülővel megnéztük a „kékszeműt” Bolzanoban az archeológiai múzeumban. A mozgalmas nyaralás fáradalmait Horvátországban, Cres szigetén pihentük ki.

Kép és szöveg: Makleit

1. Látkép kőszáli kecskékkel
2. Kövirózsa
3. Szártalan habszegfű
4. Apolló lepke
5. Kőszáli kecske portré
6. Visszatekintés csúcsmászás közben
7. A Gran Paradiso csúcsán (4061 m)


A HBDTJSZ lapok egyelőre még fejlesztés alatt állnak.