A Havasi Gyopár Természetbarát Egyesület nyílt túrája


A hajdúk letelepítésének 395. évfordulója alkalmából nyílt túrát hirdetett meg a hajdúhadházi Havasi Gyopár Természetbarát Egyesület. A Hajdú-Bihar megyei - Debrecen városi Természetjáró Szövetség szakosztályaiból sok túrázni vágyót csábított ki a kellemes időjárás.

A résztvevők az 1993. óta önálló Bocskaikert község nevezetességeivel, látnivalóival ismerkedtek meg.

Gyarmathy Kálmán polgármester úr idegenvezetésével betekintettünk az 1997-ben felavatott ökomenikus templomba, majd átsétáltunk az általános iskolába, ahol tájékoztatót hallhattunk a település múltjáról, jelenéről, fejlődéséről. Megnéztük a felújított Poroszlay-villát. Ismert művészemberek is éltek a községben. Itt található Gulyás Pál költő, Dienes János festő háza és itt volt szőlője Németh Lászlónak. Ma is itt él Bíró Lajos festőművész.

Mindezek után a Természetjáró szakosztályok megkoszorúzták a Bocskai emlékművet. Ezen ünnepélyes alkalommal köszöntöttük a túra szervezőjét, Prosch Lászlónét, aki sok évtizede aktív túrázó. Megalapította a most is működő egyesületet, átadta ismereteit minden természetkedvelő embernek. Tagságunk megköszönte sok évtizedes munkáját abban a reményben, hogy a tőle tanultakat továbbra is eredményesen hasznosíthatjuk.

Az ünnepi események után a résztvevők a turistajelzéseken folytatták útjukat Debrecenbe, illetve Hajdúhadházra.

Szabóné Póka Katalin túravezető


A HajdúTúra lapokat folyamatosan fejlesztjük.