Libanoni anziksz

A túrázást, a magas hegyek és gleccserek meghódítását 2002-ben sem hagytuk abba, volt mégis egy utazás, amely az idei nyár többi élményét kissé elhomályosítja. Bonus repülőjeggyel viszonylag szerény anyagi ráfordítás mellett sikerült eljutnunk Libanonba.

Bár az ország területe pici, kb. két magyar megyének felel meg, rajta az elmúlt évezredek számos ismert civilizációjának nyomai fedezhetők fel. A térség bibliai neve Kánaán, majd 4500 éve a föníciaiak hozzák létre első városállamaikat, de az egyiptomi, asszír, babilóniai, perzsa, görög, római és arab népek kultúrájának nyomai egyaránt fellelhetők.

Az országot keresztül-kasul bejárva, több, mint ezer kilométer megtétele során rengeteg élményben volt részünk. Az alábbi képeslapot az utazás alatt készült száz fotóból válogattam össze.

1. Libanon egyetlen kempingje a Byblos melletti kisvárosban, Amchitban található, ahol egy tengalow-ban (sátor alakú bungaló) volt a szállásunk. A képen látható tengerpart előtere lényegében a kemping strandja.
2. Byblos egyike Földünk legrégebben lakott városainak, az ásatások során 7000 éves települést is feltártak. A legjobb állapotban természetesen a "közelmúlt" emlékei maradtak meg, mint a képen látható 800 éves keresztes vár.
3. Libanon nevének hallatán sokaknak azonnal a cédrus jut az eszébe, pedig sajnos ezekből a gyönyörű fákból mára csak mutatóba maradt. A lassan növő, több, mint ezer évig élő libanoni cédrus megmentésére ma már komoly erőfeszítéseket tesznek. Kétezer méter magasságban, Bcharré mellett egy védett parkban a fák árnyékában egy emléktábla áll, rajta arab és magyar szöveggel: "Csontváry Kosztka Tivadar magyar festőművész, Libanon szerelmese ezen a helyen festette a Magányos cédrus és a Zarándoklás a cédrushoz c. képeit 1907-ben."
4. Baalbek a 90-es évek közepéig a külföldi turisták számára tiltott város volt. Az utak mellett ma is a katonai ellenőrző pontok és a Hezbollah plakátjai váltogatják egymást. A szigor az utóbbi években enyhült és a páratlan ókori emlékek ma már szabadon látogathatók. A kétezer éve épült Jupiter templom hajdani 54 oszlopából mára csak 6 maradt állva, így is elképzelhető az építmény egykori monumentalitása. A tíz emeletnyi magasságú oszlopok az ókori világ legnagyobbjai, mellettük az emberek szinte eltörpülnek.
5. 150-ben a Jupiter templom mellett felépült a Bacchus templom, amit rövidesen el is neveztek kis templomnak, pedig nagyobb, mint a Parthenon az athéni Akropoliszon.
6. A polgárháború során elmenekült libanoniak egyik célországa Brazília volt. Nem véletlen tehát, hogy a labdarúgó VB győzelmet Bejrútban is hatalmas örömünnep kísérte.
7. Dél-Libanon nagy része ma már szintén látogatható. A közel-keleti térképek mindenesetre a kedélyek megnyugtatására a tűzszüneti vonalat is feltüntetik, és ez úticélunktól, Tyre-től szerencsére jó messze húzódott. Valószínű, hogy mindenki mégsem nyugodott meg teljesen, mert külföldivel csak mutatóban lehetett találkozni.
A föníciai alapítású Tyre romterületén döntően görög, római és bizánci emlékek találhatók. Kiemelhető az ókori világ legnagyobb hippodromja és a hatalmas nekropolisz. A sírokra egyébként alig vigyáznak, fiatal orvostanhallgatóknak valóságos kincsesbánya lenne.
8. Dél Libanon másik jelentős városa Sidon, ahol a tengerben álló XII. századi - döntően ép, kisebb részben romos - keresztes vár érdemel figyelmet.
9. Libanon műemlékei a 17 évig tartó polgárháború ellenére jó állapotban vannak, szerény belépti díjért szabadon látogathatók és fotózhatók. A sidoni keresztes vár belsejében is hamisítatlan középkori hangulat uralkodik.
10. Az ország területének túlnyomó része hegyvidék, szurdokokkal, barlangokkal, ahová érdekes kirándulások tehetők. Utolsó napi túránk során mi is az Afqa barlang és a hegyek látképével búcsúztunk el Libanontól.

Kép és szöveg: Makleit


A HBDTJSZ lapokat folyamatosan fejlesztjük.