Hajdú-Bihar megyei - Debrecen városi Természetjáró Szövetség
Általános információk


Szövetségünk regionális társadalmi szervezet, önálló jogi személy. Működését a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény alapján látja el.
Az egyesület közhasznú jogállású szervezet, és az alábbi közfeladatok ellátására is törekszik: környezetvédelem, természetvédelem. Célja a természetjárás egészségmegőrző, személyiségformáló, közösségépítő tevékenysége, a természet védelme. Régiónk természeti, kulturális értékeinek, emlékhelyeinek meglátogatása szervezett túrák keretében, az értékek ápolása, megőrzése.
Tevékenységünk a természetjárás-turisztika, valamint az ezzel kapcsolatos szakmai tevékenység. Események meghirdetése, megrendezése. Turista útvonalak tervezése, kijelölése ill. módosítása, jóváhagyása, részvétel a karbantartásban. Útvonalak leírása, térképek turista útvonalainak lektorálása. Túrák szervezése, vezetése.
A Szövetség működési területén segíti, koordinálja, szervezi és népszerűsíti a természetjárást. A Magyar Természetjáró Szövetség független és önálló tagszövetsége.

A Hajdú-Bihar megyei - Debrecen városi Természetjáró Szövetség és tagszervezetei évente összeállított túratervek alapján járják a megye jelzett útvonalait (összhossz: 365 km), melyek nagyobb része a Cartographia által 1991-ben kiadott, legutóbb 2003-ban frissített 9.számú Debrecen környékének turistatérképén is megtalálható. Aktuális listájuk megtekinthető honlapunkon, nyomvonalaik szerepelnek többek között a turistautak.hu térképén is.
Az útvonalak egy részét túramozgalmak keretében is bejárhatjuk. A leírások Szövetségünkben hozzáférhetők. Ugyanitt vásárolható meg az országos Kék Kör részét képező Alföldi Kéktúra Hajdú-Bihar megyei szakaszán kijelölt "Haranghy György Emlékút" ismertető füzete is. Az útvonal hossza 190 km.

Szövetségünk szakosztályai, aktív túravezetőkkel "nyílt" túrát vezetnek a fenti útvonalakon is. Éves túratervünk folyamatosan frissül ezen a honlapon és ősszel új tervezet készül a következő naptári évre.
Kapcsolatban állunk az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) és a Román Természetjáró Liga több osztályával.

Egyéni elképzelés alapján csoportoknak, magánszemélyeknek is ajánlunk túratervet, életkornak, kívánságnak, teherbírásnak megfelelően, külföldön is.

Adószámunk: 18559671-1-09

A HajdúTúra lapokat folyamatosan fejlesztjük.