Megyejárás a Ligetalján - 2016.

Immár negyedik alkalommal került sor a HB m-i Természetjáró Szövetség szervezésében egy megyén belüli körútra, melynek célja szűkebb hazánk, Hajdú Bihar megye megismerése.

 Szép számú érdeklődővel, több mint hetvenen indultunk útra e téli, de cseppet sem télies reggelen.

 Első állomásunk Nyírábrány volt. Nyírábrány nagyközség nemzetközi határátkelőhely a magyar-román határnál. A rendezett, tiszta település és a környék dimbes-dombos, akácerdők övezte, ligetekkel tűzdelt tája a természetkedvelők célpontjává vált.

 A településen először a tájházat kerestük fel. A vert sárból készült, sástetős, szabad kéményes ház a legszegényebb háztípus. Udvarán a góré és a gémeskút a letűnt múltat idézi. Belsejében az egykori lakóház berendezési tárgyai, az udvar és a kert megművelését szolgáló szerszámok egyaránt megtalálhatók.

 Innen buszunk az Eördögh-kastélyhoz gördült. Az 1827-ben épült kétszintes épület Nyírábrány középpontjában az angolpark közepén áll. A jobb sorsra érdemes kastély az önkormányzat tulajdonában van. Belseje, tönkrement állapota miatt nem látogatható.

 A kastély szomszédságában, Nyírábrány legmagasabb pontján emelkedik ki környezetéből a fából épített, 26 méter magas Szapáry-kilátó. 94 lépcső megtétele után egy kis tetőterasz fogadott bennünket, melyről elénk tárultak Nyírábrány szépen rendezett utcái, házai és a községet körbeölelő lombjukat vesztett akácerdők. A kilátó lábánál indul egy rövid, de igen látványos tantúra ösvény.

 Nyírábrányt elhagyva Nyíracsádra érkeztünk. Itt először az Árpád-házi református templomot kerestük fel, melynek falai egykoron pusztán, tető nélkül álltak. A templom belső falain restaurált freskómaradványok találhatók.

 A református templom után a görög katolikus templomot kerestük fel. Szemet gyönyörködtető templom. Belső falait keleties falfestés díszíti. Különösen szépek a falakat uraló ikonok. Hátterük mélyített, aranyozott.

 Tovább haladva Nyíradony irányába ízelítőt kaphattunk az Alföld legnagyobb kiterjedésű, összefüggő erdejéből, a Gúti erdőből. Felkerestük a Nyírerdő Zrt kezelésében álló vadászházak egyikét, amely az ideérkező vadászoknak szálláshelyül, pihenőhelyül szolgál. Az előszobában kényelmes fotelek és vadásztrófeák sokasága várja az idelátogatókat.

 Buszunkkal elhaladtunk a Zsuzsi kisvasút emlékhely mellett (Valaha itt volt a Debrecenből kiinduló erdei kisvasút végállomása. A kisvasút a kitermelt fa szállítása mellett a személyszállítást is megoldotta.), majd megálltunk a Gúthi templomromnál. Kora a XIII. sz.-ra nyúlik vissza, mint Belsőgúth település temploma. A török és tatár csapatok 1594-ben elpusztították a falut. A templomrom részleges konzerválása 1955-ben fejeződött be.

 Ebédünket Nyíradonyban a Rózsa Presszó Étteremben fogyasztottuk el. Nyíradonyban csak a városközpontban tekintettünk szét, majd tovább folytattuk utunkat Hajdúsámsonba.

 Hajdúsámson városa Debrecentől 10 km-re fekszik, lakosainak száma 13 ezerre tehető. Látogatásunk a régi mozi épületében helyet kapott múzeumra korlátozódott. Itt kapott helyet Bardi János 300 db-os öntöttvas kályha gyűjteményéből 190 különböző kialakítású darab, mellettük öntöttvas vasalók, mozsarak, kutak és egyéb használati tárgyak gyűjteménye. Festményekből összeállítva megismerhettük Hajdúsámson történelmét is. A múzeum megtekintése igazi élmény volt.

 Új ismeretekkel telítődve a kora esti órákban érkeztünk vissza Debrecenbe. Egy szép, tartalmas napot tudhattunk magunk mögött.

Köszönjük Gyöngyikének az út minden igényt kielégítő megszervezését és koordinálását.

2016.02.07.

Nagy Miklós


A HajdúTúra lapokat folyamatosan fejlesztjük.