Kocsis Lajos emléktúra - 2016.

A Hajdú-Bihar Megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetség által rendezett Természetbarát hét záró rendezvényeként került sor vasárnap délelőtt a Kocsis Lajos emléktúrára. Kocsis Lajos munkásságát méltató megemlékezés délelőtt 10 órakor kezdődött a Doberdó és Kartács utca sarkán, így előtte még volt idő szétnézni Debrecenben is.

 Kocsis Lajos neve egybeforrt a debreceni természetjáró szövetséggel, ifjúkorától kezdve aktív természetjáró volt. Túramozgalmakat alapított, nemzetközi kapcsolatokat alakított ki, szívügye volt a Természetbarát hetek szervezése. 1981-2000-ig a természetjáró szövetség elnöke. Lemondása után, munkája elismeréseként a szövetség örökös, tiszteletbeli elnöknek választotta. 81 éves korában, 2012-ben vett végső búcsút szeretteitől.

 Munkásságát Dr. Pásztor Tamás a szövetség elnökségi tagja méltatta, de a megemlékezésen megjelent leánya és unokája is.

 Az égiek is tiszteletben tartották emlékét, a túra kezdetére az addig kitartóan aláhulló, áztató esőcseppek búcsút intettek, s a fejünk fölött tornyosuló sötét felhők is továbbindultak.

 Mi a sárga sáv turistajelzésen indultunk el Alsójózsa irányában. A városszéli házak hamar elmaradtak, utunkat a Nagyerdő fái tették változatossá. Kényelmes erdei úton haladtunk, a kétnapos szakadó eső ellenére utunkat alig nehezítették a felbukkanó pocsolyák, sárfoltok. A nap is előbújt a felhők takarásából, simogató sugarai jókedvre derítették csapatunkat.

 Az erdőt elhagyva Alsójózsa házai között haladtunk tovább a bodaszőlői műútig. A műúton haladva csakhamar megpillantottuk a környezet fölé emelkedő Csonka tornyot. A templom a rónából kiemelkedő dombon (kunhalmon) 1310 körül épült. Tornya 26 méter magasságban uralta környezetét, valószínűleg őrtoronyként is funkcionált. A templomból mára már csak a ma is tiszteletet ébresztő 18 méter magas csonka torony és az északi fal egy darabja maradt. A restaurált középkori templom maradványa 1981-óta védett.

 A kunhalom lábánál Szent István fából faragott szobra vigyázza a templom maradványait. A másfél-kétszeres életnagyságú remekművet Dombi Imre és Reiz András fafaragó művészek alkották.

 A szobor közelében elhelyezett asztalok mellett, a kényelmes padokon elhelyezkedve fogyasztottuk el magunkkal hozott ebédünket. A Debrecen felé közlekedő vonat érkezéséig a melengető napsütésben az elmúlt Természetbarát hét eseményeinek felidézésével vidáman teltek perceink.

 Ez a túra méltó befejezése volt a Természetbarát hétnek. Köszönet érte túravezetőnknek, Dr. Pásztor Tamásnak és szervezőnknek, Gyöngyikének.

2016.02.14.

Nagy Miklós

Kocsis Lajosra emlékezünk.jpg

Erdei séta.jpg

Itt-ott sár is akadt.jpg

Debrecent elkerülő út fölött.jpg

Jókedvben sem volt hiány.jpg

Egy melléképület Alsójózsán.jpg

Kunhalom a Csonka toronnyal.jpg

Zeleméri Csonka torony.jpg

A Csonka torony kapujában.jpg

Képzeld el....jpg

Szent István szobor.jpg

Vonatra várva.jpg


A HajdúTúra lapokat folyamatosan fejlesztjük.